# 35. Fatır suresi 43. ayet

- **Sure:** 35. Fatır suresi (Yaratan) — سُورَةُ فَاطِرٍ
- **Ayet:** 43 / 45 · **Cüz:** 22 · **Mushaf sayfası:** 438
- **Kaynak:** https://acikkuran.com/fatir-suresi/43-ayet-meali

## Arapça

اِسْتِكْبَاراً فِي الْاَرْضِ وَمَكْرَ السَّيِّئِۜ وَلَا يَح۪يقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ اِلَّا بِاَهْلِه۪ۜ فَهَلْ يَنْظُرُونَ اِلَّا سُنَّتَ الْاَوَّل۪ينَۚ فَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللّٰهِ تَبْد۪يلاًۚ وَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللّٰهِ تَحْو۪يلاً

## Okunuş

İstikbaren fil ardı ve mekres seyyii, ve la yahikul mekrus seyyiu illa bi ehlih, fe hel yenzurune illa sunnetel evvelin, fe len tecide li sunnetillahi tebdila, ve len tecide li sunnetillahi tahvila.

## Çeviriler

### Bayraktar Bayraklı — Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Meali

Çünkü onlar yeryüzünde kibirlendiler ve kötü tuzaklar kurdular. Halbuki kişi, kazdığı kuyuya kendi düşer. Onlar öncekilere uygulanan yasayı mı bekliyorlar? Allah'ın yasasında asla bir değişme bulamazsın. Allah'ın yasasında bir başkalaşma da bulamazsın.

### Mehmet Okuyan — Kur’an Meal-Tefsir

(42, 43) Kendilerine bir uyarıcı gelmesi hâlinde, herhangi bir topluluktan daha doğru yolda olacaklarına dair[1] bütün güçleriyle Allah'a yemin etmişlerdi. Fakat onlara uyarıcı gelince bu, onların sadece gerçek(ler)den uzaklaşmalarını yani yeryüzünde kibirlenmelerini ve kötülük tuzağını (kurmalarını) artırdı. Oysa kötü tuzak, sadece sahibinin başına geçer.[2] Onlar öncekilere (uygulanan Allah'ın) kanunundan başka ne bekliyorlar ki! Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın! Allah'ın kanununda asla bir sapma bulamazsın.[3]

_Dipnotlar_
- [1] Benzer mesajlar: En‘âm 6:157; Zümer 39:57.
- [2] Benzer mesajlar: Al-i İmrân 3:54; En‘âm 6:123; Enfâl 8:18, 30; Ra‘d 13:42; İbrâhîm 14:46; Fâtır 35:10; Mü'min 40:25; Tûr 52:42; Târık 86:15-16.
- [3] Benzer mesajlar: Ahzâb 33:38, 62; Mü'min 40:85; Fetih 48:23.

### Erhan Aktaş — Kerim Kur'an

Yeryüzünde büyüklendiler ve kötü planlar yaptılar. Oysa kötü planlar, sahibinden başkasını kuşatmaz. Öyleyse onlar, öncekilerin sünnetinden[1] başkasını mı gözlüyorlar? Halbuki Allah'ın sünnetinde[2] asla bir değişiklik bulamazsın. Allah'ın sünnetinde asla bir sapma bulamazsın.

_Dipnotlar_
- [1] Öncekilerin başına gelenler.
- [2] Allah'ın yasalarının işleyişinde.

### Süleymaniye Vakfı — Süleymaniye Vakfı Meali

Yeryüzünde büyüklük tasladılar ve kötü planlar kurdular. Oysa kötü plan, sadece sahibinin başını yakar[1]. Onlar, öncekilere uygulanan sünnetten /yasadan başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın sünnetinin[2] yerine geçecek bir şey bulamazsın. Allah'ın sünnetinde bir değişme[3] de bulamazsın.

_Dipnotlar_
- [1] [Fatır 35/10.](https://acikkuran.com/35/10)
- [2] Sünnetin anlamı izlenen yol, yöntem ve kuraldır (Lisanu'l-Arab). "Allah'ın sünneti /sünnetullah" ise Allah'ın indirdiği kitaplarda belirlediği kurallardan oluşan doğru yolu yani sırat-ı müstakimi ifade eder. Allah; başta nebiler olmak üzere herkesin, o kurallara uymasını ister ([Nisa 4/26,](https://acikkuran.com/4/26) [Ahzab 33/38](https://acikkuran.com/33/38)). Allah'ın sünnetine uyanlar kazanırlar, uymayanlar ise hem dünyada hem de ahirette kaybederler ([Al-i İmran 3/137,](https://acikkuran.com/3/137) [Enfal 8/38,](https://acikkuran.com/8/38) [Hicr 15/10](https://acikkuran.com/15/10)-[15,](https://acikkuran.com/15/15) [İsra 17/76](https://acikkuran.com/17/76)-[77,](https://acikkuran.com/17/77) [Kehf 18/55,](https://acikkuran.com/18/55) [Ahzab 33/60](https://acikkuran.com/33/60)-[62,](https://acikkuran.com/33/62) [Fatır 35/43,](https://acikkuran.com/35/43) [Mümin 40/84](https://acikkuran.com/40/84)-[85,](https://acikkuran.com/40/85) [Fetih 48/22](https://acikkuran.com/38/22)-[23](https://acikkuran.com/38/23)).
- [3] "Sünnetullah" kavramına "tabiat kanunları" diye yanlış bir anlam verilerek mucizelerin olamayacağı iddia edilmektedir. Mucize; Allah'ın, nebilerine, elçilik belgesi olarak verdiği şeylerdir. Muhammed aleyhisselam dışındaki bazı nebilerin, kitaplarından başka kendi toplumlarına gösterdikleri ve Allah'ın elçisi olduklarını ispat eden mucizeler de vardır. Salih'in (as) devesi ([A'raf 7/73,](https://acikkuran.com/7/73) [Hud 11/64,](https://acikkuran.com/11/64) [Şuara 26/155](https://acikkuran.com/26/175)), Musa'nın (as) dokuz mucizesi ([İsra 17/101,](https://acikkuran.com/17/101) [Neml 27/12](https://acikkuran.com/27/12)), İsa'nın (as) beşikteyken konuşması, körleri ve alaca hastalarını iyileştirmesi, ölüleri diriltmesi ([Al-i İmran 3/49,](https://acikkuran.com/3/49) [Maide 5/110](https://acikkuran.com/5/110)) bu tür mucizelerdir. Nebiler dahil hiçbir insan kendi başına mucize gösteremez ([Ra'd 13/38](https://acikkuran.com/13/38)). Mesela, insanlar bir araya gelseler Kur'an'ın bir suresinin bile dengini oluşturamazlar ([Bakara 2/23](https://acikkuran.com/2/23)-[24](https://acikkuran.com/2/24)). Muhammed aleyhisselam son elçi olduğu için, onun mucizesi olan Kur'an kıyamete kadar varlığını devam ettirecektir ([Ankebut 29/51](https://acikkuran.com/29/51) ve dipnotu).

### Ali Rıza Safa — Kur'an-ı Kerim Gerçek

Yeryüzünde büyüklük tasladılar ve kötülük tasarladılar. Oysa kötülük, yapanın kendisinden başkasını kuşatmaz. Yine de öncekilere uygulanan yasadan başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın Yasası'nda, asla bir değişiklik bulamazsın. Allah'ın Yasası'nda, asla bir sapma da bulamazsın.

### Mustafa İslamoğlu — Hayat Kitabı Kur’an

yeryüzünde kibir ve çirkin bir entrika (düzeni kurdular).Oysa ki her çirkin entrika sadece onu çevireni çepeçevre kuşatır: bu durumda onlar, öncekilere uygulanan ilahi uygulama dışında başka bir şey mi bekliyorlar? Ve sen Allah'ın yasasında bir başkalaşma göremezsin; evet sen Allah'ın yasasında bir sapma da göremezsin.

### Yaşar Nuri Öztürk — Kur'an-ı Kerim Meali

Yeryüzünde kibirlendi ve kötülük tezgahladılar. Oysaki tezgahlanan kötülük, sahibinden başkasını kuşatmaz. Öncekilerin başına gelenlerden başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın yol ve yönteminde değişme asla bulamazsın! Allah'ın yol ve yönteminde döneklik de bulamazsın!

### Ali Bulaç — Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Anlamı

(Hem de) Yeryüzünde büyüklük taslayarak ve kötülüğü tasarlayıp düzenleyerek. Oysa hileli düzen, kendi sahibinden başkasını sarıp kuşatmaz. Artık onlar öncekilerin sünnetinden başkasını mı gözlemektedirler? Sen, Allah'ın sünnetinde kesinlikle bir değişiklik bulamazsın ve sen, Allah'ın sünnetinde kesinlikle bir dönüşüm de bulamazsın.

### Elmalılı (sadeleştirilmiş)

Bu, yeryüzünde bir büyüklük taslamak ve suikast düzenlemek istediklerindendir. Oysa kötü tuzak, yalnızca sahibinin başına geçer. O halde öncekilerin kanunundan başka ne gözetirler?! Sen Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın, Allah'ın kanununda asla bir sapma da bulamazsın!

### Muhammed Esed — Kur'an Mesajı

Yeryüzünde böbürlenmelerini artırdı, (Allah'ın mesajlarına karşı) şeytani itirazlar geliştirme (çaba)larını... Halbuki, bütün şeytani tuzaklar (sonunda) sadece sahiplerini yutar; yoksa onlar, önceki (günahkar)ların (sürüklendikleri) yoldan başka bir şey mi bekliyorlar? Sen Allah'ın tuttuğu yol ve yöntemde hiçbir değişiklik göremezsin; evet sen, Allah'ın yolunda ve yönteminde bir sapma göremezsin!

### Diyanet İşleri — Kur'an-ı Kerim Türkçe Meali

Yeryüzünde büyüklük taslamak ve kötü tuzak kurmak için (böyle davranıyorlardı). Oysa kötü tuzak, ancak sahibini kuşatır. Onlar ancak öncekilere uygulanan kanunu bekliyorlar. Sen Allah'ın kanununda hiçbir değişiklik bulamazsın. Sen, Allah'ın kanununda hiçbir sapma bulamazsın.

### Elmalılı Hamdi Yazır — Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

Yerde bir kibirlenme ve bir sui kasd düzeni, halbuki fena düzen ancak sahibinin başına geçer, o halde evvelkilerin sünnetinden başka ne gözetirler. O halde Allahın sünnetine bir tebdil bulamazsın, Allahın sünnetine bir tahvil de bulamazsın.

### Süleyman Ateş — Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

Yeryüzünde büyüklük taslama(larını) ve kötü tuzak(lar) kurma(larını artırdı.) Kötü tuzak, ancak sahibine dolanır. Onlar öncekilerin yasasından başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın yasasında bir değişme bulamazsın; Allah'ın yasasında bir sapma bulamazsın.

### Gültekin Onan

(Hem de) Yeryüzünde büyüklük taslayarak ve kötülüğü tasarlayıp düzenleyerek. Oysa hileli düzen, kendi ehlinden başkasını sarıp kuşatmaz. Artık onlar öncekilerin sünnetinden başkasını mı gözlemektedirler. Sen, Tanrı'nın sünnetinde kesinlikle bir değişiklik bulamazsın ve sen, Tanrı'nın sünnetinde kesinlikle bir dönüşüm de bulamazsın.

### Hasan Basri Çantay — Kur'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim

Çünkü (onlar) yer (yüzün) de büyüklenmek, fena (ve) hiyle (li tuzaklar) kurmak (istiyorlar). Halbuki kötü düzen, ona ehil olandan başkasını sarmaz. Ya onlar daha evvel ki (ümmet) ler (hakkında cari olan) kaanundan başkasını mı bekliyorlar? (Hayır) sen Allahın kaanununda asla bir değişiklik bulamazsın. Sen Allahın kaanununda asla bir döneklik de bulamazsın.

### İbni Kesir

Yeryüzünde büyüklenerek ve kötü düzen kurarak. Halbuki kötü düzen ancak ehline zarar verir. Öncekilerin sünnetlerini görmezler mi? Sen, Allah'ın sünnetinde bir değişiklik bulamazsın. Sen, Allah'ın sünnetinde bir başkalaşma da bulamazsın.

### Şaban Piriş — Kur'an-ı Kerim Türkçe Anlamı

Yeryüzünde büyüklenerek ve kötü planlar kurarak... Oysa kötü tuzağa ancak tuzağı kuranlar düşer. Onlar, öncekilere uygulanan kanundan başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın kanununda bir değişiklik bulamazsın. Allah'ın kanununda bir sapma da bulamazsın.

### Ahmed Hulusi — Türkçe Kur'an Çözümü

Arzda kibirlenerek (benlikle) ve kötülüğün mekrini (hilelerini) kurarak (uzaklaştılar). . . Kötülüğün mekri ise sadece oluşturanları kuşatır! Acaba onlar, öncekilerin tabi olduğu sünnetten (Allah sistem ve düzeninden) başkasını mı bekliyorlar? Sünnetullah için bir alternatif asla bulamazsın! Sünnetullah'ta bir değişme asla bulamazsın!

### Erhan Aktaş (Eski Baskı) — Kerim Kur'an

Yeryüzünde büyüklendiler ve kötü planlar yaptılar. Oysa kötü planlar, sahibinden başkasını kuşatmaz. Öyleyse onlar, öncekilerin sünnetinden[1] başkasını mı gözlüyorlar? Halbuki Allah'ın sünnetinde[2] asla bir değişiklik bulamazsın. Allah'ın sünnetinde asla bir sapma bulamazsın.

_Dipnotlar_
- [1] Öncekilerin başına gelenler.
- [2] Allah'ın yasasında.

### Progressive Muslims

Arrogance on Earth, and evil scheming. And the evil schemes only backfire on those who scheme them. Were they expecting anything different from the ways used on the people of the past You will not find any change in God's way, and you will not find any bypass to His way.

### Sam Gerrans — The Qur'an: A Complete Revelation

Waxing proud in the land, and scheming evil; but the evil scheme surrounds none save its authors. Then look they save for the practice of the former peoples? And thou wilt not find in the practice of God any change; and thou wilt not find in the practice of God any alteration.

### Aisha Bewley

shown by their arrogance in the land and evil plotting. But evil plotting envelops only those who do it. Do they expect anything but the pattern of previous peoples? You will not find any changing in the pattern of Allah. You will not find any alteration in the pattern of Allah.

### Rashad Khalifa — The Final Testament

They resorted to arrogance on earth, and evil scheming, and the evil schemes only backfire on those who scheme them. Should they then expect anything but the fate of those who did the same things in the past? You will find that GOD's system is never changeable; you will find that GOD's system is immutable.

### The Monotheist Group — The Quran: A Monotheist Translation

Arrogance on the earth, and evil scheming. And the evil schemes only backfire on those who scheme them. Were they expecting anything different from the ways used on the people of the past? You will not find any change in the way of God, and you will not find any bypass to the way of God.

### Süleymaniye Vakfı (Eski Baskı) — Süleymaniye Vakfı Meali

Bunu, orada büyüklük taslamak ve kötü düzen kurmak için yaptılar. Oysa kötü düzen, onu kuranların başını yakar. Öncekilere uygulanagelen yasaya bakmazlar mı? Allah'ın yasasının yerine geçecek birşey bulamazsın. Sen Allah'ın yasasında bir değişiklik de göremezsin.

### Erhan Aktaş (10. Baskı) — Kerim Kur'an

Yeryüzünde büyüklendiler ve kötü planlar yaptılar. Oysa kötü planlar, sahibinden başkasını kuşatmaz. Öyleyse onlar, öncekilerin sünnetinden[1] başkasını mı gözlüyorlar? Halbuki Allah'ın sünnetinde[2] asla bir değişiklik bulamazsın. Allah'ın sünnetinde asla bir sapma bulamazsın.

_Dipnotlar_
- [1] Öncekilerin başına gelenler.
- [2] Allah'ın yasalarının işleyişinde.

### Abul A'la Maududi — Tafhim commentary

They began to wax even more proud on earth and contrived evil designs although the contriving of evil designs only overtakes their authors. Are they waiting, then, for anything except what happened to the nations before them?[1] You shall not find any change in the Way of Allah; and you shall not find anything that can ever alter the Way of Allah.

_Dipnotlar_
- [1] That is, this Law of Allah that the nation which repudiates its Prophet, is destroyed should be applied in their case as well.

### Abdullah Yusuf Ali

On account of their arrogance in the land and their plotting of Evil, but the plotting of Evil will hem in only the authors thereof. Now are they but looking for the way the ancients were dealt with? But no change wilt thou find in Allah's way (of dealing): no turning off wilt thou find in Allah's way (of dealing).

### Al-Hilali & Khan

(They took to flight because of their) arrogance in the land and their plotting of evil. But the evil plot encompasses only him who makes it. Then, can they expect anything (else) but the Sunnah (way of dealing) of the peoples of old? So no change will you find in Allâh’s Sunnah (way of dealing), and no turning off will you find in Allâh’s Sunnah (way of dealing).

### Abdul Haleem

became more arrogant in the land, and intensified their plotting of evil- the plotting of evil only rebounds on those who plot. Do they expect anything but what happened to earlier people? You will never find any change in God’s practice; you will never find any deviation there.

### Marmaduke Pickthall

(Shown in their) behaving arrogantly in the land and plotting evil; and the evil plot encloseth but the men who make it. Then, can they expect aught save the treatment of the folk of old? Thou wilt not find for Allah's way of treatment any substitute, nor wilt thou find for Allah's way of treatment aught of power to change.

### Taqi Usmani

because of their showing arrogance in the land and plotting of evil. And the evil plot engulfs none but its own people (who make it). So, they are looking for nothing but the (divine) practice with the earlier people. So you will never find in Allah’s practice any change, and you will never find in Allah’s practice any diversion.

### Mustafa Khattab — The Clear Quran

behaving arrogantly in the land and plotting evil. But evil plotting only backfires on those who plot. Are they awaiting anything but the fate of those ˹destroyed˺ before? You will find no change in the way of Allah, nor will you find it diverted ˹to someone else˺.

### George Sale

their arrogance in the earth, and their contriving of evil; but the contrivance of evil shall only encompass the authors thereof. Do they expect any other than the punishment awarded against the unbelievers of former times? For thou shalt not find any change in the ordinance of God; neither shalt thou find any variation in the ordinance of God.

### E. Henry Palmer

and in being big with pride in the earth, and in plotting evil; but the plotting of evil only entangles those who practise it; can they then expect aught but the course of those of yore? but thou shalt not find any alteration in the course of God; and they shall not find any change in the course of God.

### Arthur John Arberry

waxing proud in the land, and devising evil; but evil devising encompasses only those who do it; So do they expect anything but the wont of the ancients? And thou shalt never find any changing the Wont of God, and thou shalt never find any altering the wont of God.

### Ali Quli Qarai

acting arrogantly in the land and devising evil schemes; and evil schemes beset only their authors. So do they await anything except the precedent of the ancients? Yet you will never find any change in Allah’s precedent, and you will never find any revision in Allah’s precedent.

### Mahmoud Ghali

Waxing proud in the earth, and scheming odiousness; and scheming odiousness redounds upon nobody except its population. (i.e., those who habitually do that) So do they look for anything except the enactment for the earliest (people)? Then, you will never find any exchange of the enactment of Allah, and you will never find any transference to the enactment of Allah.

### Bijan Moeinian

They even turned to more vicious people as they started to recourse to evil plans; not knowing that the evil plan will backfire. What else do they expect but the fate of those who rejected the previous Prophets? Do they think that God’s way of dealing with the disbelievers will change? No, you will never find a change in the God ordained procedure. God’s laws are unchangeable.

### Hamid S. Aziz

And they swore by Allah with the strongest of their oaths that if there came to them a Warner they would be better guided than any other nations; but when a Warner came to them, it increased them in nothing but aversion,

### Amatul Rahman Omar

And made them behave arrogantly on the earth and devise evil schemes; yet evil scheming recoils on none but its authors. They are, then, only waiting that We should follow (the same) practice which We did (in dealing) with the peoples of old. And you will find no change in that law of Allâh, nor will you ever find the law of Allâh shifting from its course.

### Mohamed Ahmed - Samira

As did their arrogance in the land, and their plotting of evil. But their evil plots will turn back on the plotters themselves. So can they expect any thing but what befell the earlier people? You will not find any change in the law of God, nor will you find divine law mutable.

### Muhammad Asad

their arro­gant behaviour on earth, and their devising of evil [arguments against God’s messages]. Yet [in the end,] such evil scheming will engulf none but its authors: and can they expect anything but [to be made to go] the way of those [sinners] of olden times? Thus [it is]: no change wilt thou ever find in God’s way; yea, no deviation wilt thou ever find in God’s way!

### Shabbir Ahmed

Their arrogance in the land and their evil schemes! Yet an evil scheme engulfs its designers. Are they waiting for anything but the way the ancients were dealt with? Yes! No change you will ever find in the Laws of Allah, and no deviation you will ever find in the Laws of Allah.

### Sahih International — (Umm Muhammad, Mary Kennedy, Amatullah Bantley)

[Due to] arrogance in the land and plotting of evil; but the evil plot does not encompass except its own people. Then do they await except the way of the former peoples? But you will never find in the way of Allah any change, and you will never find in the way of Allah any alteration.

### Abdel Khalek Himmat — Al- Muntakhab

Their rejection of the truth reflected their inordinate self-esteem and their extravagance in their accounts of themselves; they took their cunning for a sinister and crooked wisdom, a cunning fraught with evil. But the cunning that is fraught with evil besets only those who take it for a sinister and crooked wisdom. Do they not see into the mode of action adopted by Allah with those of old and has long been pursued by Him. -His just retributive punishment!- And you shall not find a change in Allah's mode of action nor shall you find deviation in His method of dealing with people -warning then punishing-.

### Syed Vickar Ahamed

(This is) because of their (false) pride in the land and their evil plots. But the plotting of evil will only force the plotters (of the evil) inside it. Then, are they only looking for the way the ancient (peoples) were dealt with? But no change will you find in the way in which Allah (deals): (And) no stopping will you find in the Way Allah (deals).

## Kelimeler

| # | kelime | anlam | kök |
|---|---|---|---|
| 1 | ٱسْتِكْبَارًۭا — istikbaran | büyüklük taslama(larını) | كبر — Kef-Be-Ra |
| 2 | فِى — fi | — | — |
| 3 | ٱلْأَرْضِ — l-erdi | yeryüzünde | ارض — Elif-Ra-Dad |
| 4 | وَمَكْرَ — ve mekra | ve tuzak(lar) kurma(larını artırdı) | مكر — Mim-Kef-Ra |
| 5 | ٱلسَّيِّئِ ۚ — s-seyyii | kötü | سوا — Sin-Vav-Elif |
| 6 | وَلَا — vela | oysa | — |
| 7 | يَحِيقُ — yehiku | dolanmaz | حيق — Ha-Ye-Kaf |
| 8 | ٱلْمَكْرُ — l-mekru | tuzak | مكر — Mim-Kef-Ra |
| 9 | ٱلسَّيِّئُ — s-seyyiu | kötü | سوا — Sin-Vav-Elif |
| 10 | إِلَّا — illa | başkasına | — |
| 11 | بِأَهْلِهِۦ ۚ — biehlihi | sahibi(nden) | اهل — Elif-he-Lam |
| 12 | فَهَلْ — fehel | -mı? | — |
| 13 | يَنظُرُونَ — yenzurune | bekliyorlar | نظر — Nun-Zay-Ra |
| 14 | إِلَّا — illa | başkasını- | — |
| 15 | سُنَّتَ — sunnete | yasasından | سنن — Sin-Nun-Nun |
| 16 | ٱلْأَوَّلِينَ ۚ — l-evveline | öncekilerin | اول — Elif-Vav-Lam |
| 17 | فَلَن — felen | halbuki | — |
| 18 | تَجِدَ — tecide | bulamazsın | وجد — Vav-Cim-Dal |
| 19 | لِسُنَّتِ — lisunneti | yasasında | سنن — Sin-Nun-Nun |
| 20 | ٱللَّهِ — llahi | Allah'ın | — |
| 21 | تَبْدِيلًۭا ۖ — tebdilen | bir değişme | بدل — Be-Dal-Lam |
| 22 | وَلَن — velen | ve | — |
| 23 | تَجِدَ — tecide | bulamazsın | وجد — Vav-Cim-Dal |
| 24 | لِسُنَّتِ — lisunneti | yasasında | سنن — Sin-Nun-Nun |
| 25 | ٱللَّهِ — llahi | Allah'ın | — |
| 26 | تَحْوِيلًا — tehvilen | bir sapma | حول — Ha-Vav-Lam |

---
Önceki: https://acikkuran.com/fatir-suresi/42-ayet-meali.md · Sonraki: https://acikkuran.com/fatir-suresi/44-ayet-meali.md
Alındığı tarih: 2026-08-05
Açık Kuran — https://acikkuran.com — CC BY-NC-SA 4.0 — Alıntılarken çevirmenin adını belirtin.
