# 55. Rahman suresi 72. ayet

- **Sure:** 55. Rahman suresi (Rahman) — سُورَةُ ٱلرَّحْمٰنِ
- **Ayet:** 72 / 78 · **Cüz:** 27 · **Mushaf sayfası:** 533
- **Kaynak:** https://acikkuran.com/rahman-suresi/72-ayet-meali

## Arapça

حُورٌ مَقْصُورَاتٌ فِي الْخِيَامِۚ

## Okunuş

Hurun maksuratun fil hiyam.

## Çeviriler

### Bayraktar Bayraklı — Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Meali

- İkisinde de her türlü meyveler, hurmalar ve nar vardır. Şimdi, Rabbinizin ahiret nimetlerinden hangisini inkar edebilirsiniz? İçlerinde huyu ve yüzü güzel hanımlar vardır. Şimdi, Rabbinizin güzelliklerini nasıl inkar edebilirsiniz? Otağları içinde sahiplerine tahsis edilmiş huriler vardır. Şimdi, Rabbinizin ahiret nimetlerinden hangisini inkar edebilirsiniz? Bunlara onlardan önce ne bir insan ne bir cin dokunmuştur. Şimdi, Rabbinizin vefasını nasıl inkar edebilirsiniz? Yeşil yastıklara ve rengarenk halılara yaslanarak sohbet ederler. Rabbinizden daha ne istiyorsunuz? İhtişam sahibi ve cömert olan Rabbinin adı ne yücedir!

### Mehmet Okuyan — Kur’an Meal-Tefsir

Otağlar (çadırlar) içinde (cennetliklere) özel huriler (vardır).[1]

_Dipnotlar_
- [1] Benzer mesaj: Sâffât 37:48; Sâd 38:52; Duhân 44:54; Tûr 52:20; Rahmân 55:56; Vâkı‘a 56:22. Çeşitli ayetlerde geçen [hûr] kelimesi, [ahver] veya [havrâ] kelimelerinin çoğuludur ve cennet eşleri için kullanılmaktadır. Gözünün akı çok beyaz, siyahı da çok siyah olanlar veya kalpleri, nefisleri ve gözleri güzel olanlara denilir.

### Erhan Aktaş — Kerim Kur'an

Çadırlarda korunaklı huriler[1] vardır.

_Dipnotlar_
- [1] Bkz. 52:20. ayetin dipnotu.

### Süleymaniye Vakfı — Süleymaniye Vakfı Meali

Onlar, (cennetliklere) tahsis edilmiş olan ve çadırlarda kalan hurilerdir[1].

_Dipnotlar_
- [1] [Rahman 55/56.](https://acikkuran.com/55/56)

### Ali Rıza Safa — Kur'an-ı Kerim Gerçek

Otağlarda, korunmuş eşler vardır.[485]

_Dipnotlar_
- [485] "Korunmuş eşler" olarak yazdığımız tanımlama, kimi Kur'an çevirilerinde, "Çadırlar içinde bekletilen huriler" veya "Ceylan gözlüler" veya "Huyları güzeller, yüzleri güzeller" veya "Beyaz tenli kara gözlü huriler" veya "Alımlı, süzgün bakışlı, evlerine bağlı, örtülü huriler" biçiminde çevrilmiştir. 44:54 ve 56:22 ayetlerinde de benzer çeviri ayrılıkları yapılmıştır.

### Mustafa İslamoğlu — Hayat Kitabı Kur’an

Çardaklar içinde, gözü gönlü dışarıda olmayan pırıl pırıl eşler:

### Yaşar Nuri Öztürk — Kur'an-ı Kerim Meali

Çadırlar içinde bekletilen huriler var.

### Ali Bulaç — Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Anlamı

Otağlar içinde korunmuş huri kadınlar.

### Elmalılı (sadeleştirilmiş)

Cibinliklerde gizlenip duran huriler;

### Muhammed Esed — Kur'an Mesajı

(Kutsananlar, orada, harika) çadırlarda saf ve çekingen, yumuşak huylu eşleri (ile birlikte yaşayacaklar).

### Diyanet İşleri — Kur'an-ı Kerim Türkçe Meali

Onlar, çadırlara kapanmış hurilerdir.

### Elmalılı Hamdi Yazır — Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

Cibinliklerde mestur, mahsus huriyan

### Süleyman Ateş — Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

Çadırlara kapanmış huriler.

### Gültekin Onan

Otağlar içinde korunmuş huri kadınlar.

### Hasan Basri Çantay — Kur'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim

Çadırlar içinde ehl-i perde huuriler yardır.

### İbni Kesir

Otağlar içinde korunmuş huriler vardır.

### Şaban Piriş — Kur'an-ı Kerim Türkçe Anlamı

Otağlar içinde korunmuş huriler..

### Ahmed Hulusi — Türkçe Kur'an Çözümü

Yalnız eşlerine hasredilmiş huriler (Hakkani vasıfları açığa çıkaran bilinçlerin tüm istek ve arzularını yerine getirecek kapasite ve olanaklarla oluşturulmuş eşler - bedenler. Bakınız 13. Ra'd: 35, 47. Muhammed: 15)!

### Erhan Aktaş (Eski Baskı) — Kerim Kur'an

Çadırlarda korunaklı huriler[1] vardır.

_Dipnotlar_
- [1] Parlak siyah gözlü eşler. "Hur," parlak siyah göz demektir. Bu ayete, genellikle "ceylan gözlü huriler, ahu gözlü huriler, iri gözlü dilberler" şeklinde anlam verilmektedir. Bu, dil yönünden de, çeviri tekniği açısından da Kur'an'a karşı sadakatsizliktir. Çünkü "huri" zaten iri gözlü, ceylan gözlü veya ahu gözlü anlamındadır. Dolayısı ile "ceylan gözlü huriler" diyen bir kimse, "laf oyunu" yapmaktadır. Zira "ceylan gözlü" zaten "huri" sözcüğünün karşılığıdır. Bu kimseler aslında, "ceylan gözlü, ceylan gözlü" demiş olmaktadırlar. Huri sözcüğünü; "kadın", "dilber" olarak çevirmek, yani ayete "ceylan gözlü kızlar, kadınlar, dilberler" olarak anlam vermek kesinlikle "Cahiliye Arap Kültürü ve Atalar dininden etkilenmenin sonucudur. Ayet, "lafız" olarak ta "anlam" olarak" da dişil bir anlam taşımamaktadır. "Hur" sözcüğüne bu şekilde anlam vermek esasen İsrailiyat kaynaklıdır.
"İsrailiyat kaynaklı erkeksi algı," ayette yer alan "hur" sözcüğüne "dişil" anlam yükleyerek; ayeti, "ceylan gözlü dilberler", "ahu gözlü kadınlar", "huriler" şeklinde anlamlandırmaktadır. Oysaki "hur" hem erilliğin hem de dişilliğin çoğuludur. "Hur" sözcüğünün tekil formu, erkek için "ahver", dişi için "havra" dır. Kur'an'da, sözcüğün çoğul formu olan "hur" sözcüğü, cinsiyet olarak ne erkek ne de kadın anlamı taşımaktadır. "Hur" sözcüğü, her iki cinsi de içine alan ortak bir anlama sahiptir. Yani hem erkeğin hem de kadının gözünü ifade etmektedir. Ayrıca bu sözcükle anlatılmak istenen şey "güzellik"tir. Bu sözcüğün, tefsir ve çeviri külliyatında, Cennet'te erkeklere sunulacak, ikram edilecek dişi varlıklar olarak tanımlanmış olması, vahye dair yaşanan önemli yanılgılardan biridir. Bu, İslam'ın ahiret inancına sokulmuş önemli bir yanılgıdır. Ödüllendirmede ve cezalandırmada cinsiyet ayırımcılığı yapmak, Kur'an'a iftira atmak demektir.

### Progressive Muslims

Companions, inside grand pavilions.

### Sam Gerrans — The Qur'an: A Complete Revelation

Pure-eyed maidens, sheltered in pavilions;

### Aisha Bewley

Dark-eyed, secluded in cool pavilions.

### Rashad Khalifa — The Final Testament

Confined in the tents.

### The Monotheist Group — The Quran: A Monotheist Translation

Companions, inside grand pavilions.

### Süleymaniye Vakfı (Eski Baskı) — Süleymaniye Vakfı Meali

O güzeller, Köşklerden[1] çıkmayan huriler, hizmetçi kızlardır.

_Dipnotlar_
- [1] الخيمة çadır veya ahşap ev anlamına gelir.(Lisan) Cennetteki evler köşk şeklinde olacağı için köşk anlamını tercih ettik.

### Erhan Aktaş (10. Baskı) — Kerim Kur'an

Çadırlarda korunaklı huriler[1] vardır.

_Dipnotlar_
- [1] Bkz. 52:20. Ayetin dipnotu.

### Taqi Usmani

- the houris, kept guarded in pavilions-

### Al-Hilali & Khan

Hûr[1] (beautiful, fair females) guarded in pavilions;

### Abdullah Yusuf Ali

Companions restrained (as to their glances), in (goodly) pavilions;-

### Abdul Haleem

Dark-eyed, sheltered in pavilions.

### Marmaduke Pickthall

Fair ones, close-guarded in pavilions -

### Abul A'la Maududi — Tafhim commentary

There shall be maidens sheltered in tents.[1]

_Dipnotlar_
- [1] For the explanation of hoor see( E.Ns 28, 29 of Surah As-Saaffat) and (E.N. 42 of Surah Ad-Dukhan). The pavilions probably will be similar to those pitched for the nobles and rich people in the public parks. Most probably the wives of the dwellers of Paradise will live with them in their palaces, and in their parks there will be tents pitched here and there in which there will be the hoors to entertain them. Our this presumption is based on this that in the foregoing verses beautiful and chaste wives have been mentioned; now, here, mention of the hoors signifies that they will be a different kind of women from the wives. This presumption is further strengthened by the Hadith which Umm Salamah has reported. She says: I asked: O messenger of Allah, who are better, the women of the world or the hoors. The Prophet replied (peace be upon him), the women of the world are superior to the hoors in the same way as the outer layer of a garment is superior to its lining. I asked: On what grounds? He replied: On the ground that the women have offered their Prayers, observed their Fasts, and performed other devotions. (Tabarani). This shows that the wives of the dwellers of Paradise will be the women who affirmed the faith in the world and left the world while they practiced good and right. They will enter Paradise in consequence of their faith and good deeds, and will deserve the blessings of Paradise on merit. They would either become the wives of their previous husbands of their own free will and choice if they (the previous husbands) too happened to be dwellers of Paradise. Otherwise, Allah will wed them to some other dweller of Paradise, if the two would like to live together as husband and wife. As for the hoors, they will not be entitled to dwell in Paradise as a result of any righteous deed of their own, but Allah will create them as young, beautiful women and bestow them also as a blessing among the other blessings on the dwellers of Paradise so that they may enjoy their companionship. But they will not in any case be creatures of the kind of the jinn and fairies, for man cannot cohabit with a kind other than his own. Therefore, most probably these would be those innocent girls who died immature and Allah will recreate them as young and beautiful women.

### Mustafa Khattab — The Clear Quran

˹They will be˺ maidens with gorgeous eyes, reserved in pavilions.

### Mohamed Ahmed - Samira

Houris cloistered in pavilions --

### Bijan Moeinian

The mates waiting for their husbands in their tents.

### Hamid S. Aziz

Pure ones confined to pavilions.

### Amatul Rahman Omar

Pure and chaste houris confined to (their goodly) pavilions (enjoying the shade of God`s mercy).

### Arthur John Arberry

houris, cloistered in cool pavilions --

### George Sale

Having fine black eyes; and kept in pavilions from public view:

### Ali Quli Qarai

Houris secluded in pavilions.

### E. Henry Palmer

Bright and large-eyed maids kept in their tents.

### Mahmoud Ghali

Hûrîs, cloistered in pavilions,

### Muhammad Asad

[There the blest will live with their] companions pure and modest, in pavilions [splendid] -

### Abdel Khalek Himmat — Al- Muntakhab

Beauties with eyes radiating splendour restrained to those whom they accompany, and abiding in pearly tent-like pavillrions canopied with ornamented dome-shaped tapestry brocaded with gold,

### Syed Vickar Ahamed

Fair companions restricting (their glances), in (beautiful and decorated) homes—

### Shabbir Ahmed

Modest, intelligent companions in blessed shades.

### Sahih International — (Umm Muhammad, Mary Kennedy, Amatullah Bantley)

Fair ones reserved in pavilions -

## Kelimeler

| # | kelime | anlam | kök |
|---|---|---|---|
| 1 | حُورٌۭ — hurun | huriler | حور — Ha-Vav-Ra |
| 2 | مَّقْصُورَٰتٌۭ — meksuratun | kapanmış | قصر — Kaf-Sad-Ra |
| 3 | فِى — fi | içine | — |
| 4 | ٱلْخِيَامِ — l-hiyami | çadırlar | خيم — Kh-Ye-Mim |

---
Önceki: https://acikkuran.com/rahman-suresi/71-ayet-meali.md · Sonraki: https://acikkuran.com/rahman-suresi/73-ayet-meali.md
Alındığı tarih: 2026-08-15
Açık Kuran — https://acikkuran.com — CC BY-NC-SA 4.0 — Alıntılarken çevirmenin adını belirtin.
